U bent hier

Verslag Big Day 2021 met records en primeurs

De NVWC Big Day vond dit jaar plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei. Een recordaantal van acht teams bestaande uit twee personen zijn met elkaar de strijd aangegaan. Afgelopen jaar kon de Big Day niet doorgaan in het voorjaar vanwege de eerste lockdown en werd de 22-uurs vogelkijkmarathon noodgedwongen in september gehouden.

door Daniël Beuker en Louis van Oort

Teams bestaande uit debutanten en doorgewinterde kameraden hebben in deze 20ste editie van de Big Day in totaal liefst 129 soorten vogels weten te zien en horen. Ook dit is een record.
Het winnende koppel werd Team BaAs, bestaande uit Bas Engels en Astrid Potiek, die 107 soorten wisten op te sporen. Zij ontvingen de Gouden Snip, de al bijna legendarische trofee die de winnaars van de Big Day toekomt, uit handen van jurylid Jouke Altenburg. Ook hier was weer sprake van een primeur: Astrid is de eerste vrouwelijke winnaar van de Culemborgse Big Day.

Schat aan informatie
Een regionale Big Day als deze levert vaak een schat aan informatie op over schaarse broedvogels. Soorten als tapuit en patrijs zijn helaas maar door twee teams waargenomen. Grote lijster zelfs maar door één team. Soorten die het de laatste jaren beter doen, zijn onder meer Cetti’s zanger, Pontische meeuw en geelpootmeeuw. Twee teams wisten een baltsende watersnip (de beroemde ‘hemelgeit’) te scoren. Van deze soort is een territorium binnen het werkgebied van de NVWC erg zeldzaam geworden.
Soorten als bosrietzanger en spotvogels waren tijdens de Big Day net terug van hun reis uit Afrika en zaten uitbundig te zingen. Ook zomertaling was dit jaar goed vertegenwoordigd. Alleen al in de Beusichemse waard zijn zes vogels waargenomen.
Bonussen in de vorm van zeldzame langstrekkende vogels, die in andere jaren altijd wel werden gescoord, bleven dit jaar uit. Er is geen enkele visarend, rode of zwarte wouw gezien. Wel mogen regenwulp, bosruiter, groenpootruiter, bonte vliegenvanger en noordse kwikstaart onder deze groep genoemd worden.
Persoonlijke verslagen met nog veel meer hoogtepunten worden geplaatst in de Hak-al van september.