U bent hier

Paddenstoelen-excursie jeugdgroep op 10 oktober 2015

verslag van Winny Verdouw

Deze keer werd de excursie 's middags gehouden, en wel in de Plantage. Het begon al met prachtig weer en een grote opkomst van hele gezinnen. Hans Kunstman toonde heel modern op zijn tablet een aantal paddenstoelen. Al gauw gingen we in de Plantage op zoek naar paddenstoelen. Hans had in een piepklein potje een Oranje Dwergmycelium laten zien. Ja, paddenstoelen kunnen heel klein zijn. Ze groeiden in groepjes in het gras, op omgevallen boomstammen, maar ook op levende bomen, waar het straks natuurlijk niet zo goed mee zal gaan.

Bij het speeltuintje werd een wedstrijdje gehouden wie het eerst de Gele Knotszwam zou vinden. Tijn vond ze al gauw, heel knap! En Stella vond de pikzwarte Essenknotszwam. Die hadden Hans en Jurgen zelfs nog niet gevonden in de Plantage! Al met al een geslaagde middag.

Hier volgt een lijstje met de gevonden paddenstoelen: Oranje Dwergmycelium, Tonderzwam, Elfenbankje, Knolhoningzwam, Doolhofzwam, Geweizwammetjes, Hertenzwam, Oorzwammetje, Melkzwam, Zwavelkopje, Lilasatijn, Vezelkop, Jong Plooirokje, Hazenpootje, Narcis Ridderzwam, Russula, Aardappelbovist, Inktzwam, Gele Knotszwam, Essenknolzwam, Kaalkopje, Zwerminktzwammen, Grote Kale Inktzwammen, Honingzwammen.

Met dank aan Hans Kunstman en Jurgen Geven.

De foto's zijn gemaakt door Tijn en Winny