U bent hier

Jonge honden Eirik en Aron winnen 21ste Big Day Culemborg met evenaring record

De 21ste Big Day van de NVWC heeft het jongste winnende team ooit opgeleverd. Eirik Kersten (18) en Aron Sinke (20) namen 115 vogelsoorten waar, een evenaring van het Big Day-record van Jandirk Kievit en Gerrit Jan Klop. Ze bleven oud-winnaars Arjan Brenkman en Louis van Oort twee soorten voor (113) en wonnen daarmee de hoofdprijs: wisseltrofee de Gouden Snip.
De Big Day is een wedstrijd waarbij teams van twee personen in een gebied van ongeveer 80 km2 (globaal tussen Culemborg, Beesd en Buren) in 22 uur tijd zoveel mogelijk vogelsoorten moeten proberen te vinden. Daarbij mogen zij alleen gebruik maken van een fiets als vervoersmiddel. Deze keer vond de Big Day plaats van vrijdag 13 mei 19.00 uur tot zaterdag 14 mei 17.00 uur.
In totaal zagen en/of hoorden de acht teams 127 soorten, waaronder zeldzaamheden als geoorde fuut, zwarte wouw en kwartel.
Overige teams
De rest van de uitslag luidde als volgt:
3e: team Gerrit Jan Klop/ Tom Zeegers (109 soorten)
4e: team Bas Engels/Astrid Potiek (winnaars van 2021) (108)
5e Corné Koopmans/Marnix van Oort (106 soorten)
6e: team Berry Lucas/Erwin ’t Lam (104 soorten)
7e: team Daniël Beuker/Job de Boer (100 soorten)
8e: team Theo Boudewijn/Jandirk Buizer (97 soorten)
De complete soortenlijsten van de team zijn te vinden op: Natuur- en Vogelwacht Culemborg (waarneming.nl) De eindtotalen worden nog aangepast voor het al dan niet meetellen van grote Canadese gans, die door Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna niet als wild wordt aangemerkt maar door de jury van de Big Day wel wordt meegeteld

Fotobijschriften:
Foto Big Day NVWC 1: Bas Engels, de winnaar van vorig jaar, overhandigt de Gouden Snip aan Eirik Kersten (midden) en Aron Sinke, rechts.
Foto Big Day NVWC 1: Het winnende duo met wisseltrofee de Gouden Snip, Eirik Kersten (links) en Aron Sinke.
Fotocredit: Louis van Oort