U bent hier

De kolganzen komen binnen

Woensdag 30 september is er geteld op de trektelpost in de Redichemse waard.
Hoewel het erg koud was vlogen er genoeg vogels om te blijven staan. We werden beloond. Het bleek de dag met de binnenkomst van kolganzen in Nederland te zijn. Van midden tot en met zuid Nederland kwamen de kolganzen in linten en V-formatie hoog over. Eerst nog strak zuidwest georiënteerd, later meer naar oost. Helaas was het voor Job de Jong en ondergetekende ook een gewone werkdag en moesten we om kwart over negen de telling stoppen.
In totaal zijn er die dag 522 kolganzen over gevlogen. Dit is sinds we in de database van www.trektellen.nl invoeren de vijfde plek qua aantal. Niet slecht. Ook leuk waren de toendrarietganzen welke vaak tussen de kolganzen met minimaal 23 vogels over kwamen. Toendrarietgans is pas acht keer waargenomen van af de telpost en 23 is het hoogste aantal tot nu toe.
Voor zangvogels was het waarschijnlijk ook een goede dag, maar daar hebben wij niet erg veel van kunnen zien. Met meewind en de strak blauwe lucht bleef een waarneming vaak bij enkel gehoord. Toch zeker het melden waard zijn een vrouw smelleken welke jagend over kwam, acht grote zaagbekken, een kruisbek en de eerste koperwiek voor het najaar.

Hopelijk kunnen we zaterdag tijdens de Euro Birdwatch 2015 de records wat aanscherpen. Dan starten we rond half acht op de telpost in de Redichemse waard. Komt allen!