U bent hier

9 maart 2014

Maar liefst ca. 657 grutto's zaten in de Everdingerwaard. Daarvan hadden tenminste 7 kleurringen om, waarvan zes met zekerheid konden worden afgelezen. De codegegevens zijn doorgestuurd aan de Universiteit van Groningen; de eerste snelle terugkoppeling kwam per ommegaande, met dank aan Rene Faber en Astrid Kant.

R5LBLY / LBRfLY

Linkerpoot lime blue red flag / rechterpoot lime yellow
Deze vogel is op 17 mei 2012 door Astrid Kant geringd in de buurt van Leerdam en werd diverse malen in het wetlandje Lappenheide (nabij Acquoy) gezien.
In totaal zitten er al 13 aflezingen in de lifehistory van deze grutto. Voor mij is dit een bijzondere vogel, want nog geen twee maanden geleden (15-01-2014) las ik deze ringcombinatie af in de visvijvers van Veta la Palma, in het wetland Coto Donana (Spanje)!

R5YRRB / YRRfRB

Linkerpoot Yellow Red Red flag / rechterpoot Red Blue
De meeste grutto's trekken via Portugal en de Franse kust terug naar Nederland. Sinds enkele jaren is er bewijs voor een 'oostelijke route'. Deze vogel vliegt via L’Albufera (Valencia), hij was daar in feb 2013 en 2014. 
Op 5 maart 2014 was de vogel nog bij Valencia, getuige de openingsfoto van Bosco Dies, met dank aan Rene Faber. (Jouke Altenburg)