U bent hier

186 nieuwe soorten planten en dieren in de Redichemse Waard

Overgenomen uit de Culemborgse Courant
In het weekend van 15 en 16 juni hebben natuurliefhebbers uit Culemborg en omstreken zich ingezet om te laten zien hoe gevarieerd de natuur is in de Redichemse Waard; een stuk Uiterwaard langs de lek. Daarbij zijn meer dan 400 diersoorten waargenomen (waaronder 186 die hier nooit eerder zijn gezien).
Zaterdagavond al kwamen twee duikers in actie die met lampen en camera's bij zonsondergang op zoek gingen naar het vele leven in de diepe zandafgraving. In de bovenste 2 à 3 meter vinden ze tegenwoordig veel waterplanten maar in de winter op diepte ook juist wel grote snoekbaarzen die daar overwinteren. Deze avond kwamen ze boven water met een camera vol foto's van paling, zwartbekgrondels, Amerikaanse rivierkreeft, wolhandkrab en zelfs een zoetwaterpoliep die familie is van de zeenanemoon en er ook wel een beetje op lijkt, maar dan heel klein. Fascinerend om te zien wat er in een uurtje gezien wordt.
Terwijl boven de plas de lucht oranje, roze en paars kleurde door de ondergaande zon kwam precies aan de andere kant van de horizon de volle maan op. En onder die omstandigheden kwamen de 'nachtvlinderaars' van de Natuur en Vogelwacht Culemborg (NVWC) in actie. Er werd een wit laken gespannen op een beschut plekje bij het strandje en een felle lamp aangezet. Op de stammen langs een knotwilgenlaantje werd een mengsel van stroop en alcohol gesmeerd. Beide lokmiddelen zijn onweerstaanbaar voor allerlei soorten spanners, uilen en motjes. Wat bijzonder om hun enthousiasme mee te maken voor alle soorten die daarop af komen. De kleine zomervlinder, koperuil en huismoeder waren prachtig.
Op de achtergrond hoorden de deelnemers een bosuil roepen terwijl een vleermuizenexpert zijn batdetector op de lucht richtte om de ultrasone geluiden van jagende vleermuizen hoorbaar te maken. De geluiden klinken als handjeklap of tapdansen op water terwijl deze nachtelijke rovers een wedstrijdje met de nachtvlinderaars doen om als eerste de insecten uit de lucht te plukken. Ze registreerden weer drie nieuwe soorten, dit keer vliegende zoogdiertjes. Er zijn ook cameravallen neergezet met meerdere muizensoorten stiekem op de foto gezet, en zelfs een egel die op bezoek kwam.
En dan 's ochtends de vogelaars met 52 soorten, de insectenexperts met 9 soorten libellen, 11, dagvlinders, 9 sprinkhanen, 20 kevers, de plantendeskundigen met zo'n 200 soorten. Wat een diversiteit aan leven. Wie had dat gedacht in zo'n stukje uiterwaard van de rivier waar de meeste mensen komen om even te zwemmen, te picknicken of de hond uit te laten. Op de centrale post komen regelmatig mensen aanwaaien die nieuwsgierig zijn wat we daar aan het doen zijn. Het gaat er de natuurliefhebbers om te laten zien hoe belangrijk de Redichemse Waard is voor de natuur in het buitengebied van Culemborg. Juist door de diversiteit aan leefgebieden voor dieren en planten.
De mensen op de centrale post konden het nauwelijks bijbenen om alle volgeschreven waarnemingsformulieren en te 'tikken' op de site van waarneming.nl. En ondertussen amuseerden kinderen zich ook door het vangen van waterdiertjes met visnetjes en bodemdiertjes met kleine schepjes en witte bakjes. Alle vangsten werden deskundig op naam gebracht door specialisten.
Het was een fantastische samenwerking tussen de gemeente Culemborg, de mensen van het Burgerinitiatief, de vissers van de ECHV en de natuurliefhebbers van de NVWC.

Tags: