U bent hier

De zandhagedis, parel van de heide

Theo de Jong is een groot kenner van reptielen en amfibieën.
Op woensdag 17 november laat hij ons zien hoe het de prachtige zandhagedis vergaat. Het is onze grootste hagedis. Hij leeft in oude heide: dat wil zeggen grote uitgegroeide heidestruiken met een dikke strooisel en moslaag. Precies die heide die door beheerders met behulp van plaggen en begrazing omgezet wordt in jonge paarse heide. Wanneer is dat dan weer geschikt voor de zandhagedis?

Theo vertelt ons hoe dit reptiel leeft: waar hij woont, wat hij eet en wie hem eet, waar hij drinkt, hoe hij zich voortplant en nog veel meer.
Na de pauze zal Theo de resultaten van 10 jaar monitoring onderzoek (2009-2019) met ons delen. Dit onderzoek vond plaats op de Vlasakkers bij Amersfoort op een geplagd stuk heide en had als doel om de geschiktheid als leefgebied voor de zandhagedis te volgen. De resultaten zijn verrassend!

Wanneer: woensdag 17 november 2021
Waar: ‘Steenuil’, Steenovenslaan 20, 4101 AM Culemborg
Tijd: 20.00 –22.00 uur (u bent welkom vanaf 19.30 uur)
Toegang gratis. Wel met QR-code. Om te voldoen aan de thans geldende regels zullen we de stoelen op voldoende afstand uit elkaar zetten en er tevens op toezien, dat we voldoende afstand kunnen houden.
Voor meer informatie: Annette van Berkel lezingcoor<at>nvwc.nl

Datum: 
woensdag 17 november 2021